1. Yhdistyksemme suosittelee vain rekisteröityjä kasvattajia. Kattojärjestöt valvovat kasvattajiensa toimintaa ja yleensä kattojärjestöjen eläinsuojelulliset säännöt ovat tiukemmat kuin yleinen eläinsuojelulaki.

  1. Pentujen tulee näyttää päällisin puolin terveeltä, esim silmät eivät vuoda, vaan ne ovat kirkkaat ja rähmättömät. Pepun pitäisi myös olla puhdas.

  1. Kasvattajalta kannattaa kysyä pentueen sukusiitosprosenttia. Yhdistyksenä suosittelemme aina alle 5% sukusiitosta viidessä polvessa, mutta vähemmän on aina parempi. 0% sukusiitos ei ole ollenkaan harvinainen. Esimerkiksi 25% on sama kuin isä-tytär/äiti-poika/sisar-veliparitus, 12,5% sukusiitos on puolisisarusten parittaminen ja 6,25% serkusparitus. Jos kasvattaja on päätynyt tekemään sukusiitosta, voi pennunostaja kysyä miksi sellaiseen ratkaisuun on päädytty. Sisä- tai linjasiitosta tekevän kasvattajan tulee tuntea erityisesti linjaamansa kissat hyvin ja niiden tulee olla tutkitusti terveitä, hyväluonteisia ja rotutyypillisiä.

  2. Pentujen sukutaulun voi hakea omakissasta jo hyvissä ajoin ennen luovutusikää. Palvelusta löytyy kaikki Suomen Kissaliittoon rekisteröidyt kissat. Muilla kattojärjestöillä ei ole vastaavaa tietokantaa, tällöin kannattaa kasvattajalta kysyä kopioita vanhempien sukutauluista.

  1. Käytä maalaisjärkeä. Jos tuntuu että kaikki ei ole ok, yleensä se myös pitää paikkansa. Älä osta pentua säälistä, vaan etsi toinen kasvattaja.

  1. Voit pyytää apua tai kysyä mitä tahansa mieltä askarruttavaa yhdistyksemme jalostustoimikunnalta osoitteesta jtk @ sfinxit.fi
     

HCM kanadan sfinxeillä:

  1. Kanadan sfinxpentujen vanhemmilla tulee olla alle vuoden vanha sydänultratulos, ja kasvattajan pitää pystyä näyttämään kyseinen dokumentti. Hyvän tavan mukaan pennun ostaja saa mukaansa kopiot tehdyistä terveystesteistä. Suosittelemme että sydänultrat tehdään Pawpeds-hyväksytyllä lääkärillä, koska niiden lääkärien laitteistoa ja osaamista valvotaan.

  2. HCM-sydänultria tehdään Pawpeds lomakkeelle sekä suomalaiselle sydänultralomakkeelle. Kaikissa lomakkeissa pitää olla eläinlääkärin allekirjoitus, lääkäriaseman nimi sekä päivämäärä. Tutustu suomalaiseen lomakkeeseen tästä ja Pawpeds lomakkeeseen tästä.

 

Tutustu suomalaiseen sydänultralomakkeeseen tästä ja Pawpeds -lomakkeeseen tästä.